Hur du tar hand om din skäggagam

Hur man tar hand om en ödla - en skäggagam. Zoo Planet. Bra djurbutik på nätet.

Det blir allt vanligare att ha skäggagam som husdjur runt om i världen. Dels så är den en bra storlek för att ha som sällskapsdjur men skäggagamen är ofta lätt att tämja vilket gör de till ett populärt val. De sociala ödlorna är gärna med och står ofta vid kanten av terrariet för att hälsa på sina ägare.

Trots att det generellt är en bra sak att fler människor väljer att ha skäggagamen som ett husdjur, så är det många som tyvärr inte har tillräcklig information för hur man tar hand om sin nya vän. Här kan du därför hitta användbar information om hur man tar hand om en skäggagam på bästa sätt.

Skäggagamens ursprung & förhållanden

Skäggagamen eller Pogona vitticeps som dess latinska namn är, härstammar från centrala Australien där landskapet består av torra skogsmarker och stenöknar. De är därför vana med torra förhållanden och behöver högre temperaturer än vad vi får naturligt här i Sverige. De är även vana med att spendera sina dagar i solen och utnyttjar därför solens UV strålning för att smälta mat och liknande vilket gör att dess terrarium kräver rätt typ av lampor och lysrör.

Terrarium & dekoration

Då en vuxen skäggagam oftast blir mellan 40-55cm lång så är det viktigt att ha ett tillräckligt stort terrarium för de. Det rekommenderas att du minst har måtten (Längd/Bredd/Höjd) 120 x 50–80 x 50-80 cm för att se till att det finns tillräckligt med utrymme för din kompis att röra sig på. 

Ett tips är att även dela upp terrariet i olika sektioner inte bara på botten utan även på höjden. Skäggagamer älskar att klättra och du kan därför med fördel ha plattformar lite högre upp i terrariet som din skäggagam behöver klättra på en träbit för att ta sig upp till exempelvis. Det rekommenderas även att du erbjuder en eller flera gömställen där din skäggagam kan dra sig undan när de så önskar. Detta kan till exempel vara en ihålig träbit, eller en typ av grotta som du konstruerat i terrariet. 

I botten av terrariet kan du ha valfritt substrat, dock så rekommenderas inte att du använder dig av sand då din ödla kan försöka sig på att äta sanden, eller får den i sina ögon vilket kan leda till irritation. Populära val av substrat är antingen barksubstrat eller substrat av majsgranulat.

Temperatur & luftfuktighet

Trots att skäggagamen är van med torra förhållanden så rekommenderas en luftfuktighet på ca 50-60% i terrariet för att säkerställa optimala förhållanden. Detta kan enkelt kontrolleras med en sprayflaska med vatten som du har intill terrariet, om du ser att det börjar bli för torrt så är det bara att spraya för att återställa luftfuktigheten.

För att din skäggagam ska må så bra som möjligt så är det viktigt att se till att du erbjuder de temperaturer som behövs i terrariet. Temperaturen i terrariet bör vara ca 28 grader under dagtid och ca 21 grader på natten, detta gäller även under vintertid förutom vid brumering. Under dagens gång så kan behoven för din skäggagam ändras så det är därför viktigt att erbjuda en ’solplats’ i terrariet. 

Med hjälp av en värmelampa ovanför en sten eller träbit så får din skäggagam möjlighet att sola i den extra varma zonen. Kom ihåg att mäta temperaturen med termometer, gissa dig aldrig till om terrariet är tillräckligt varmt då detta är viktigt för ditt nya husdjurs hälsa. 

Belysning och värmelampa

Skäggagamer behöver UV-strålning för att hjälpa till med deras matsmältning, men även för dess generella välmående. I det vilda så får de alla den strålning som behövs från solen. Men ödlor i fångenskap, särskilt i Sverige där solsken är bristfälligt under vintermånaderna, så finns inte möjlighet för detta. 

Din skäggagam behöver både UVB och UVA strålning då UVA är viktigt för välbefinnandet och aptiten medans UVB spelar en stor roll i matsmältningsfunktionen. Den lägsta styrkan som rekommenderas för UVB-lampa är 8%. Det rekommenderas att du använder dig av antingen en UVB och en UVA lampa eller ett så kallat fullspektrumlysrör som ger både UVA- och UVB strålning på samma gång. Dessa lampor med UV-strålning bör hänga max 30-40 cm ovanför där ödlan kommer att vara, detta då effektiviteten av strålningen försvinner vid längre avstånd. 

För dig som har svårt att komma ihåg att sätta på och stänga av lamporna, eller som kanske inte är hemma regelbundna tider så är en timer en utmärkt lösning. På så vis så får ditt husdjur den rutin som behövs för att de ska må så bra som möjligt. 

Brumering (Vinterdvala)

I takt med att det blir mörkare ute så känner skäggagamen av detta och gör sig redo för brumering, detta är ödlans version av vinterdvala. I samband med detta så blir de mindre aktiva, börjar sova mer och har en lägre ämnesomsättning. 

Under denna period så kan du sänka temperaturen med ca 3-4 grader både dagtid och under natten. Mat och vatten ska fortfarande finnas tillgängligt för din skäggagam, även om det stundvis kan kännas meningslöst då de för det mesta tenderar att sova eller ligga stilla under denna period. Vanligtvis så varar brumeringen i ca 4 veckor, därefter återgår saker till det normala igen.

Vad äter en skäggagam?

Hur man tar hand om en ödla - en skäggagam. Zoo Planet. Bra djurbutik på nätet.

Skäggagamer äter egentligen väldigt många olika saker och många av de har särskilda favoritsnacks som är unika för just den skäggagamen. De kan exempelvis äta maskrosor, blåbär, mynta, basilika samt frukter och grönsaker. Det rekommenderas att ca 60% av kosten är levande föda och 40% växtfoder. 

Med levande föda menas syrsor, kackerlackor, gräshoppor eller mjölmaskar. Försök att inte ge din skäggagam allt för stora bitar mat då de har en vana att försöka svälja allt helt, så det finns en risk för att sätta i halsen om något är allt för stort. Det är viktigt att din skäggagam får i sig tillräckligt med kalk i sin diet, det rekommenderas därför att ett rent kalkpulver används tillsammans med utfodring. 

I terrariet så bör det även finnas en relativt stor skål som din skäggagam lätt kan ta sig ner i för att blötlägga sig och för att dricka. Det rekommenderas att denna bara är tillräckligt djup för att nå ödlans mage så att de kan bli våta och dricka ur den, utan att det finns risk för drunkning om de ramlar ned i den.

Vanliga misstag att undvika med skäggagamer

Trots att det kan vara lockande ibland så är det inte rekommenderat att mata din skäggagam med mat som inte är utformat för den. De flesta frukter och grönsaker går utmärkt, om du är osäker så kan en snabb sökning på internet visa om något är farligt eller inte. Men försök i största mån att undvika exempelvis skinka, kött, kyckling och annan mat som är tillverkad för människor, undvik även att mata din ödla med skadedjur som du hittat själv.

Se till att ha en matskål

Många gånger när en ödla får i sig substrat så beror det på att de försökt att äta mat från marken och råkat få i sig en bit. Det rekommenderas därför att du har en skål i terrariet som du matar din skäggagam med. Skålen bör ha tillräckligt höga kanter så att födan inte bara kan promenera rätt ur den, samtidigt som de bör vara tillräckligt låga för att tillåta skäggagamen att äta ur den. Om din ödla får i sig substrat så kan det leda till förstoppning, nervskador eller förlamning beroende på vilken typ och hur stor mängd de får i sig.

Använd aldrig ett akvarium till en skäggagam

Trots att det vid första anblick inte tycks vara någon större skillnad på terrarium och akvarium så är de väldigt olika varandra. Terrarium är utformade för att erbjuda en tropisk miljö med ventilation och behåller luftfuktighet på ett optimalt sätt. Om man försöker att placera en skäggagam i ett akvarium så skulle luften inte cirkulera som den ska, vilket i sin tur på verkar luftfuktigheten och syrekvaliteten negativt. Se därför till att du använder dig av just ett terrarium.

Värm inte från botten

I det vilda så får skäggagamer sin värme från solen vilket har lett till att de har utvecklats med detta i åtanke. Undvik därför så kallade ”värmestenar”, värmeslingor eller värmemattor i din ödlas terrarium och använd istället värmelampor för att värma från ovan. Faktum är att det finns skräckexempel där skäggagamer inte uppfattat att ytan de ligger på är uppvärmd och att de råkar bränna sin mage på så vis. 

Snåla inte på belysningen

Det är viktigt att man inte snålar när det gäller värmelampan och UV lampor då dessa är kritiska för skäggagamens välmående. Vissa UV lampor till ett lägre pris kan vara markerade med UV på förpackningen, utan att de faktiskt erbjuder någon strålning alls. Gör därför egen research eller köp från välkända varumärken som Repti Zoo, Repti Good, Terrario eller WaCool .

Ha koll på skäggagamens kön

Trots att honor ofta kan komma överens och bo i samma terrarium utan problem så kan hanar lätt hamna i bråk gällande revir. Om du har två hanar i samma terrarium så kommer de tids nog att slåss och eventuellt råka såra varandra ordentligt under sitt slagsmål. 

Även att ha en hane och en hona i samma terrarium kan bli problematiskt då hanen kan bli extremt dominant och ha en negativ inverkan på honan både hälsomässigt och mentalt, vilket gör att de blir mer mottagliga för sjukdomar eller en tidig död. Undvik detta genom att säkerställa könet på dina skäggagamer, eller genom att ha de i separata terrarium.

Skäggagamer utanför sitt terrarium

Trots att det till en början kan vara läskigt eller rentav krångligt om din skäggagam inte är tam, så är de riktiga kelgrisar när de väl är bekväma med dig. Skäggagamer älskar att spendera korta tider utanför sitt terrarium antingen i soffan eller på din kropp och klättrar gärna runt på dig.

Du kan ha din skäggagam utomhus stundvis på sommaren

Under de varmare sommarveckorna här i Sverige (när temperaturen ligger på över 26 grader) så kan du även ha din skäggagam utomhus vissa perioder så att de får riktigt solljus. Då är det dock viktigt att komma ihåg att ha en ”bur” eller annat typ av terrarium. Detta dels för att förhindra att ditt kära husdjur rymmer, men även då de annars kan falla offer till katter, hökar och andra rovdjur. Kom ihåg att erbjuda tillgång till skugga när din ödla fått nog av att sola.

Skäggagamer som husdjur

Trots att det kan verka skrämmande eller låta som att de har väldigt särskilda behov så är skäggagamer utmärkta husdjur då de blir tama väldigt fort och är sociala. Skäggagamer i fångenskap lever i snitt i 9 år och är härliga familjemedlemmar. Så länge som du kan erbjuda rätt boendeförhållanden för ditt nya husdjur så får du en riktig kelgris i utbyte som vinkar i sitt terrarium och som oftast njuter av att bli klappad.