Japansk blyxa – Blyxa japonica

Blyxa Japonica (Japansk blyxa)

SYNONYM :

Hidrilla japonica Miquel

 URSPRUNG:

Sprids i vattenreservoarer och kärr i Kina, Korea, Japan, Thailand och Kamtjatka.

 BESKRIVNING:

Välutvecklat rotsystem, blad oskaftliga, hårda, smala, linjära med spetsiga spetsar.  Beroende på växtförhållandena varierar bladens färg från ljusgrön till olivgrön.  Buskhöjd från 7 till 15 cm.  Stammen och bladen är mycket sköra.  Rekommenderas inte för akvarier med växtätande fiskar.

 Odling:

Den växer långsamt i ett akvarium.  Den föredrar mjukt eller medelhårt vatten dH 4-10 °, pH 5,5-7,5, vattentemperatur 23-27 ° C. I hårt vatten slutar den att växa och dör.  När Blyxa når en total hårdhet på 10 grader förlorar Blyxa sina rötter och stiger upp till ytan. Vattnet ska vara rent, eftersom turbiditet försämrar tillväxten avsevärt. Växten behöver en CO2-tillförsel. Gillar tillräckligt stark belysning, under vilken den utvecklas mycket snabbt till frodiga och färgglada buskar. Under förhållanden med ljusbrist, koldioxid och brist på mineralgödsling saktar Blyxa ner tillväxten, de övre bladen hämmar utvecklingen och de nedre bladen dör, vilket blottar stjälkarna. Med bra belysning är buskarna högst 6-7 cm höga. Rotsystemet är välutvecklat. Det är svårt att rota sig. 

Växten gillar jord som är rik på näringsämnen. När du planterar den i marken är det mycket önskvärt att gödsla den under roten. Tillsats av makro- och mikronäringsämnen i form av gödningsmedel stimulerar kraftigt tillväxten.  De enskilda växterna i förgrunden ser dekorativa ut och bör planteras i grupper för att få bästa möjliga dekorativa effekt.  Den ser mycket bra ut på ett substrat med flera nivåer i form av terrasser.  Det är lämpligt att plantera i de främre och mellersta delarna av akvariet, där den bildar täta, ljusgröna buskar. Förökning genom att dela de sidoskott som växer ut ur rhizomerna. Grunden för dessa uppdelningar är luftrötter som utvecklas med tiden. Unga sticklingar kan säkert skiljas från moderplantan och odlas som sticklingar. Unga plantor rotar sig dåligt.