Fiskar och varelser som städar akvarium

Ett städteam med små medhjälpare kan göra all skillnad i ditt akvarium. Varför behöver du fiskar och varelser som städar ditt akvarium? Särskilt om ett filter redan finns på plats? 

Enbart filtret är dock inte tillräckligt för att hålla rent i akvariet. Du behöver hjälp av ett städteam som kan kontrollera växten av alger, städa upp matrester från tanken, samt ta hand om döda delar från djur och växter.

Här följer förslag på olika arter som kan vara hjälpsamma när du vill hålla rent i ditt akvarium.

Otocinclus

  • Otocinclus cocama.
Fiskar och varelser som städar akvarium Otocinclus
Fisk som städar akvarium
  • Otocinclus affinis.
Fiskar och varelser som städar akvarium Otocinclus affinis.

Detta är en fisk som trivs bra i sällskap med andra, tack vare sin fredliga natur. Den blir ungefär fyra centimeter lång, och kan utan problem placeras i ett akvarium som rymmer trettio liter. Mjukt vatten är att föredra, och fisken är ganska känslig mot förändringar i vattnet. Då den trivs bäst i flock, är rekommendationen att hålla den i grupper om minst fem individer. Den tycker mycket om alger, men behöver också annan växtbaserad mat. Slemsvampar, kiselalger, brunalger, samt grönalger är exempel på sådant den äter. Dessa är vanliga på akvariets glas.

Tack vare sin lilla storlek är den väldigt effektiv i sitt arbete att rengöra akvariets svåråtkomliga utrymmen.

Siamesisk algätare

Fiskar och varelser som städar akvarium Siamesisk algätare

Denna fisk, även känd som Crossocheilus oblongus, lever i färskvatten och trivs bäst i grupper om fyra till fem individer. I akvariemiljö kan den växa upp till fjorton centimeter, och passar därför bäst i ett större akvarium. Minst 240 liter måste rymmas. Fisken behöver flera gömställen, dekorativa stenar och rötter för att trivas. Det går bra att släppa ner dem i ett mindre akvarium när de är små, men ju mer de växer måste de flyttas till någonting större. Denna fisk kan också bli beskyddande över sitt territorium.

Om ringalger, egentliga grönalger, eller rhizoclonium är besvärliga i akvariet passar denna fisk bra. Den äter dessa mer än gärna, men de börjar ofta arbeta långsammare när de blir lite större.

Caridina multidentata

Fiskar och varelser som städar akvariumCaridina multidentata

Även kallad Amanoräka är en sällskaplig art och trivs bra i grupper om sex till åtta individer. Den behöver rymliga utrymmen med gott om växter med blad, och gärna mossa. Den vill också gärna ha tillgång till flera gömställen. Då räkorna är känsliga behöver vattnet vara väl syresatt.

Hanarna blir ungefär tre centimeter, och honorna växer till fyra centimeter. Deras storlek gör att de lätt kommer åt mindre utrymmen i akvariet, och de är mycket effektiva när det kommer till att hålla rent. Räkan brukar passa bra i akvariets tidiga stadier, då den tar hand om alger och slem som ofta uppstår då.

Sewellia Lineolata

Fiskar och varelser som städar akvariumSewellia Lineolata

I sitt naturliga tillstånd utsätts denna fisk för mycket sol, vilket gynnar uppkomsten av alger. Det är en sällskaplig fisk, men det kan vara bra att känna till att den kan bli beskyddande över sitt territorium. Detta kan framträda särskilt kring fiskar av samma art, men några stycken individer ska gå bra att hålla tillsammans. 

Fisken växer upp till sju centimeter och kräver rent, väl syresatt vatten. Detta behöver filtreras minst tio gånger i timmen genom ett filter. Akvariet bör vara väl upplyst, med stenar och ett sandsubstrat. Arten rengör skickligt stenar och dekorationer genom att äta alger från dem.

Svart Molinesia

Fiskar och varelser som städar akvarium Svart Molinesia

En bra fisk för många olika akvarium, då den är social och kraftfull. Vattnet ska vara väl syresatt och fisken klarar inte av temperaturer under tjugofem grader celsius. Det får inte heller ske plötsliga temperaturskillnader i vattnet. Fisken är ungefär nio centimeter lång och ett akvarium som rymmer 100 liter är passande för dess behov. Man bör också byta vatten regelbundet.

Den är effektiv i sitt arbete att bekämpa alger, och den tar sig även an cyanobakterier. Är din främsta önskan att fisken ska bekämpa dessa är det dock bäst att välja en mindre individ.

Endlers guppy

Fiskar och varelser som städar akvarium endlers guppy

Detta är en liten, färgglad fisk som är bra för nybörjare. Den är inte särskilt krävande och anses vara enkel att föda upp i akvarium. Att tänka på är att dess färgglada fenor kan dock locka till sig de fiskar som tycker om att äta på andras fenor.

Deras storlek gör att de passar bra i små akvarium. Hanarna blir endast två och en halv centimeter, medan honorna kan nå fyra centimeter. De äter alger med glädje, så de kan vara mycket nyttiga i ditt akvarium. I rätt förhållanden kan de leva upp till två år.

Magnificent loaf och Reticulated loaches

De två arterna, ​​Praktbotia och Botia Almorhae, är aktiva på natten och äter från akvariets botten. Dessa fiskar lever i hierarkiska grupper och bör hållas i grupper om minst fem individer. I grupper mindre än så kan fiskarna bli nervösa och aggressiva mot de andra fiskarna i akvariet. 

Reticulated Loaches kan bli upp mot sexton centimeter långa, medan Magnificent Loaf kan växa sig så stor som fyrtio centimeter i ett akvarium. Om du har problem med små sniglar i ditt akvarium kan dessa arter vara ett bra för att kontrollera detta. Kom dock ihåg att de är stora, ibland temperamentsfulla, fiskar och passar inte i mindre akvarium.

Sniglar

  • Clea Helena
Fiskar och varelser som städar akvarium Clea Helena

Dessa är ett bra alternativ om man vill få kontroll på små sniglar i akvariumet, och särskilt om man har ett mindre akvarium. Ett viss mått av tålamod krävs dock, då Clea Helena trots allt är sniglar själva och tar god tid på sig att lösa problemet.

  • Clithon Corona
Fiskar och varelser som städar akvarium Clithon Corona

Detta är ett vattenlevande snäckdjur, och de växer sig inte ens två centimeter långa. Därför rekommenderas dessa om man har svåråtkomliga utrymmen som behöver rengöras från alger.

  • Nertina
Fiskar och varelser som städar akvarium Nertina

Denna art spenderar största delen av sin tid med att ta sig runt i akvariet och äta alger. Det kan vara nödvändigt att supplementera dess kost med algtabletter. De blir ungefär en och en halv till två och en halv centimeter långa.

  • Filopaludina
Fiskar och varelser som städar akvariumFilopaludina

Denna art är expert på att ta hand om kiselalger och den är även störst av sniglarna i den här artikeln, med en längd på tre centimeter. Lämpliga för nybörjare, då de inte kräver mycket. Tål både kallt och varmt vatten, men de rör sig fortare i varmare vatten. De arbetar effektivt för att nå alger i svåråtkomliga utrymmen.

Ett råd

En rekommendation är att välja en av dessa varelser, exempelvis Otocinclus. Många väljer andra populära algätare, och inser inte hur stora vissa arter kan bli. Även om en fisk bara är några centimeter långa under de första månaderna i livet, så växer många sig större efter ett tag. Vissa av dessa tappar också intresset för att äta dessa alger du vill hålla under kontroll när de blir större. Så välj sitt städteam med omsorg, anpassat till dina behov och förutsättningar.

Sammanfattning

Varje ägare till ett akvarium bör ha några fiskar, räkor och sniglar för att hålla rent från alger. Filter gör sitt, men utan dessa varelser hade vi varit tvungna att rengöra mycket oftare själva. Så om du inte har någon av de många fantastiska arter vi tagit upp i den här artikeln, föreslår vi att du gör slag i saken – för ditt akvariums skull.