Bästa sätt att bli av med alger i akvarium

De flesta som har haft, eller har ett akvarium har någon gång råkat ut för problem med alger. Att ha en liten mängd alger är inte alls ovanligt eller farligt, men när mängden alger börjar öka mer och mer så är det dags att ta itu med problemet. Men vad orsakar egentligen alger och hur blir man av med alger i sitt akvarium? Detta och mer kommer vi att gå igenom i denna artikel.

Vad är alger för något

Alger är i grund och botten en- eller flercelliga organismer som finns i vattnet. De kan utföra fotosyntes vilket innebär att de kan fånga upp solljus och lagra det som energi. Alger kommer i många olika utseenden, men den vanligaste typen i akvarium är gröna alger på ytan av akvariet. Denna typ av alger täcker hela ytan i vad som kan liknas med grönt dam och är väldigt lätt att bli av med, men även lätt att råka ut för. Alger kan dock även täcka dekorationer i akvariet, eventuella växter, och kan utöver att vara estetiskt obehagligt, även vara farligt för andra levande organismer i akvariet så som fiskar och växter. 

Vad orsakar alger i ett akvarium

Majoriteten av alla som råkar ut för alger i sitt akvarium, drabbas på grund av otillräcklig filtrering. Detta beror på att vattnet då kan få ett överskott av ammoniumjoner som används av alger för att försöka sig. En annan vanlig orsak till alger är att man gräver för mycket i botten av akvariet. Exempelvis om man planterar om växter som växer på botten av akvariet, eller konstant flyttar runt på dekorativa föremål. Risken finns att man genom att gräva runt i botten tillåter bördigt substrat att blandas med vattnet vilket kan vara en stor faktor i algblomning i akvariet.

Ibland så finns dock andra bakomliggande faktorer som en plötsligt förändring i ljussättning av akvariet. Felaktig användning av gödselmedel kan också vara en nyckelfaktor i varför ditt akvarium plötsligt invaderats av alger. Att ha för få växter i akvariet är ytterligare en vanlig orsak till alger. Detta betyder att om det skulle bli en obalans i akvariet så finns det för lite växter som kan handskas med den, vilket kan resultera i en explosionsartad ökning av alger. Det rekommenderas i dessa fall att investera i växter som täcker botten av akvariet som tar hand om överflödiga mineraler och dylikt.

Tecken på att algerna är problematiska

Samtliga akvarium innehåller små mängder av alger och det är helt naturligt. Men ibland så kan algerna bli problematiska vilket gör att man behöver handskas med de. Tecken på att algerna är problematiska är bland annat:

  • Algerna tar över utseendemässigt – Om akvariet ständigt är täckt av en grön hinna, eller om dekorationer och växter i akvariet är helt täckta av alger så kan det vara ett tecken på att de börjar bli problematiskt.
  • Andra levande organismer påverkas negativt – Om du märker att dina växter i akvariet mår dåligt eller att dina fiskar inte mår bra, har konstigt beteende eller på annat sätt verkar annorlunda så kan alger ligga bakom det. 
  • Otrevlig doft – Om en otrevlig doft sprider sig från ditt akvarium som inte funnits där tidigare så kan detta bero på alger. Alger kan ruttna vilket leder till ett riktigt illaluktande akvarium. 

Bästa sätt att bli av med alger i akvarium

Beroende på vilken typ av alg som du har råkat ut för i just ditt akvarium så finns det olika metoder för att handskas med de. Nedan hittar du de vanligaste typerna av alger samt hur du kan handskas med de på enklast vis.

Kiselalger – Om du råkat ut för vanliga gröna eller bruna alger som sprider sig över glaset i akvariet (även kallat kiselalger) så räcker det exempelvis att skrapa eller borsta glaset i akvariet och att byta vatten.

Trådalger – När det gäller trådalger så kan det istället vara en bra idé att investera i tillskott till vattnet som justerar den obalans som tillät tillväxt av algerna från första början. Utöver detta är det en bra idé att byta vattnet i akvariet samt att ta bort algerna manuellt.

Skäggalger – Dessa alger dyker vanligtvis upp vid bristande underhåll i akvariet. De sätter sig vanligtvis på växter eller stenar i akvariet. Genom att byta vatten oftare eller generellt hålla rent i akvariet så brukar man komma långt i att handskas med de. Det kan även behövas medel för att bli av med de då de ofta sitter väldigt hårt. 

Svävalger – Svävalger är en vanlig typ av alger som leder till att vattnet färgas en grumlig grön färg. Detta påverkar ofta sikten rejält och gör så att man inte kan se in i akvariet. De förökar sig snabbt och även om man byter vatten så återkommer de gång på gång. Bristande filtrering och för få växter kan ligga bakom problemet med svävalger. Att använda sig av UVC filtrering är effektivt mot denna typ av alg.

Skydda ditt akvarium mot alger

Trots att det finns effektiva och smidiga sätt att handskas med alger när de väl är på plats, så kan det kanske vara skönt att skydda sig mot alger i ett förebyggande syfte. Lyckligtvis så finns det ett flertal olika metoder man kan använda sig av för att undvika att råka ut för alger. Att byta vatten regelbundet och rengöra samtliga föremål i akvariet minskar chansen rejält för alger att kunna föröka sig. 

Ett bra tips är att investera i akvarieväxter som växer snabbt och som tar vara på näringsämnena i vattnet. De konkurrerar då ut eventuella alger och gör det mycket svårare för de att få fäste i akvariet. Det kan även vara en riktigt bra idé att investera i fiskar eller räkor som äter alger då de helt enkelt får lite extra snacks. Det är en naturlig lösning som gynnar både dig och dina nya invånare i akvariet. Trots att alger kan vara riktigt jobbigt så finns det alltså lösningar som gör det enklare att handskas med de. Så länge du har dessa tips i åtanke så minskar du risken att råka ut för alger i ditt akvarium en hel del.